Kategóriák

A kettős tömegű lendkerék részei, hibái

A kettős tömegű lendkerék valójában egy komfortnövelő alkatrész, amely a zavaró rezgéseket csillapítja. Ha van az autónkban, a motor kisebb vibrációt ad át a karosszériának, vagyis jobban érezzük magunkat az utastérben. Ahhoz, hogy erre képes legyen, bonyolult ellenállásokkal és rugókkal van tele, a kettős-tömegű lendkerék emellett a hajtásláncot is védi a hirtelen nyomatéklöketektől.

A kettős tömegű lendkerék nem csak drága, hanem igen kényes szerkezet is, használata és szerelése is figyelmet, utóbbi speciális szerszámokat is igényel.

 

A lendkerék két részből áll, az első a főtengelyhez kapcsolódik, a másodikhoz csatlakozik a kuplung, a sebességváltó, a kardántengely, vagyis lényegében a hajtáslánc. A két lendkerék egymáshoz képest irányonként 60-60, összesen akár 120 fokban is képes elmozdulni, azaz valóban hatékonyan tudja csillapítani a motor felől érkező durva kilengéseket és rezgéseket.
A vibráció és a nagy nyomaték főleg a dízelmotorokra jellemző, de a benzines autókban is található kettős tömegű lendkerék a turbók szélesebb körben való elterjedése óta. Több modern feltöltős benzinesben is kettős tömegű lendkerékkel biztosítják a finom járást, például Volkswagen-konszern vagy az Opel.

A kettős-tömegű lendkerék a jármű használatának módjától és műszaki karbantartásától, valamint típusától függően 100 000 - 300 000 km élettartammal bírhat. Ez természetesen lehet kevesebb illetve több is.
A sok megállás-elindulás a legrosszabb  de az állandóan alapjárathoz közeli, alacsony fordulatszámon való közlekedést sem szereti. Finom kuplungkezeléssel, és a motor optimális fordulaton tartásával sokat tehetünk az alkatrész hosszabb élettartamárért.

Hibajelenség többféle lehet:
Ha a befecskendező rendszer hibás, vagy nem megfelelően van beállítva, a motor normál használat mellett egyenletlenül jár, ami jelentősen csökkenti az alkatrész élettartamát. Továbbá a kuplung erőltetett használata is károsan hat a kettős-tömegű lendkerék működésére. Ha a kuplung túlhevül, esetleg leég, akkor a kettős tömegű lendkerék kenéséért felelős zsírnak a hő hatására csökken a kenési képessége, és megváltozhat az állaga, így jelentősen csökkentheti az alkatrész élettartamát.
A motor zörög indításnál és leállításnál egyaránt, de indításnál és leállításnál akár jellegzetes csattanó hangot is lehet hallani. Közeledik a csere akkor is, ha álló helyzetben a kuplungot enyhén benyomva remegés érződik rajta.
Nagyon fontos ha tönkrement a kettős tömegű lendkerék nincs javítási lehetőség, az alkatrészt cserélni kell, mese nincs. 
Több szervizzel beszéltünk erről a témáról. Egybehangzó vélemény, hogy a kuplung és a kettős tömegű lendkerék szorosan összetartozó alkatrészek, ha az egyik csere-érett, akkor bizony a másikat is cserélni kell vele. Ettől lesz igazán zsebbenyúlós, de akkor is az lesz, ha spórolásból csak a kuplungot vagy csak a kettős tömegűt cseréljünk ki.

 

Az oilpower.hu webshopban kedvező áron kínálunk kettős tömegű lendkerekeket.
 
Ebben a kategóriában nincsenek termékek.

Kérjen árajánlatot, Klikk ide!

OilPower Webáruház | OilPower Webáruház © 2022 | E-mail
Shophunter.eu a boltvadász