Jövedéki tájékoztató

Az oilpower.hu webáruház vásárlóit érintő változások röviden:

1. Áraink nem emelkednek a jogszabályi változás miatt.

2. Végfelhasználók továbbra is vásárolhatnak a oilpower.hu webáruházban.

3. Viszonteladók továbbértékesítés céljából nem tud nálunk vásárolni.

2014.-es jövedéki változások a kenőolajok, motorolajok és egyéb olajok tekintetében
 
A Parlament által megszavazott és kihirdetés előtt álló adótörvény jövedéki változásokkal kapcsolatos tartalma szerint a 2710 19 81, 2710 19 83, 2710 19 87, 2710 19 91, 2710 19 93, 2710 19 99, 3403 19 10, 3403 19 91 és 3403 19 99 vámtarifaszám alá tartozó a gépek, berendezések, járművek kenőanyagait, kenőolaj, motorolaj, hidraulikus célú olajtermékeket forgalmazó gazdálkodásokra lesz hatással a 2014. január 1-jétől életbe lépő kötelezettség.
 
A törvény alapján bármely kiszerelésű kenőolaj belföldi nagykereskedelme, továbbá külkereskedelmi céllal végzett export, import, illetve közösségi kereskedelme 2014. január 1-jétől jövedéki engedélykötelezettség mellett végezhető. A jövedéki engedély megszerzéséhez 5 millió Ft jövedéki biztosíték nyújtását és legalább 50 m2 szilárd térelemekkel körülhatárolt raktárterület igazolt alkalmazását követően nyílik meg a lehetőség. Az engedélykötelezettség alá bevont ásványolajok egyúttal nem kerülnek a jövedéki adó hatálya alá, azok továbbra is maradnak a környezetvédelmi termékdíj törvény alapján adóztatott termékkörben.

Jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenység

Amennyiben például egy autóalkatrészt és kenőolajat forgalmazó kereskedő a kérdéses vámtarifaszámú kenőolajat, olyan gépjárműjavító szerviz részére értékesíti, amely azt továbbértékesíti (számlán termékértékesítésként kerül feltüntetésre), úgy az a Jöt. 103. § (2) bekezdés 1. pont c) alpontjára figyelemmel a kenőolajat forgalmazó tevékenysége jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenységnek tekintendő, amely jövedéki engedély birtokában végezhető, mivel az autóalkatrészt és kenőolajat forgalmazó kereskedő megvalósítja a jövedéki terméknek a továbbforgalmazó részére történő értékesítését.
 
Nem jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenység
 
Ha a kereskedőtől megvásárolt kenőolajat a szerviz a javítási munka során használja fel, akár az által végzett munkáról a szolgáltatásnyújtásról kiállított számlán a felhasznált kenőolaj mennyiségét is feltünteti (feltéve, hogy nem történik termékértékesítés), úgy, ez esetben a szerviz végfelhasználó lesz. Az autóalkatrészt és kenőolajat forgalmazó kereskedő itt tehát már nem továbbforgalmazó részére értékesíti a jövedéki terméket.
 
Ez esetben a kenőolaj értékesítés kapcsán az autóalkatrészt és kenőolajat forgalmazó kereskedő nem jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenységet fog megvalósítani. Mivel a szabadforgalomba bocsátott jövedéki termék végső fogyasztók részére történő értékesítése nem jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenységnek minősül, melyhez az illetékes jegyző engedélye szükséges.  [Jöt. 109. § (1) bekezdés].
 
Végfelhasználó

Egyrészt végfelhasználónak minősül az a természetes személy, aki a kenőolajat saját célra megvásárolja. Másrészt – jövedéki szempontból – végfelhasználónak minősül az az autószerelő műhelyt üzemeltető is, aki a kenőolajat a szervizben a javítási munka során használja fel, és az általa elvégzett munkáról (pl.: kenőolaj cseréje), mint szolgáltatásról állít ki számlát. A végfelhasználót jövedéki típusú kötelezettség nem terheli, azonban a birtokában lévő jövedéki termék származását tudnia kell igazolni (pl.: számlával).

Amennyiben azonban a műhelyben szerviz-szolgáltatás keretében felhasználásra került kenőolaj termékértékesítésként kerül kiszámlázásra a vevő (pl.: a kenőolaj cseréjét igénylő személy) felé, a szerviz már a III. pont szerinti nem jövedéki engedélyes kereskedőnek minősül.

A kenőolaj, motorolaj, egyéb olaj kiskereskedelmi – végfelhasználók részére történő – forgalmazása nem kötődik jövedéki engedélyhez, továbbá ezen termékek előállítása sem válik engedélykötelessé.
 

Az Oilpower.hu webáruházban  kizárólag eredeti, ellenőrzött forrásból származó,minőségi termékek várásolhatóak.

OilPower Webáruház | OilPower Webáruház © 2021 | E-mail
Shophunter.eu a boltvadász